Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, JA, het werkt echt. Mijn ervaring met vet bevriezen is dat het echt werkt. Helaas is het alleen niet voor iedereen geschikt, waardoor er vele twijfelingen blijven of het nou werkt of niet werkt. Voor mijn eerste behandeling van vet bevriezen heb ik veel onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden waren. Op deze pagina ga ik jullie meer vertellen over wat ik in die tijd allemaal heb geleerd over vet bevriezen.

Op de markt zijn er vele verschillende apparaten aanwezig die vet bevriezen. Een goed onderzoek naar waar de behandeling uitgevoerd moet worden is dus wel een pré. Zelf ben ik er een beetje “verslaafd” aan geworden, waardoor ik ook verschillende apparaten heb mogen ervaren. Mijn ervaring en daarmee ook wat ik aanraad kan je hieronder te weten komen.

Inhoudsopgave

Hieronder ziet u een kleine inhoudsopgave met wat u op deze pagina kunt lezen. Door op onderstaand punt te klikken kunt u snel door deze pagina navigeren.

Hoe werkt vet bevriezen?

Vet bevriezen is wel erg grof in de mond genomen. Want dit ga je je eigen lichaam toch niet aandoen? En zijn de omliggende organen daar wel tegen bestemd? En misschien wel de meest gestelde vraag of het wel veilig is? De benaming van vet bevriezen bracht bij mij vele vragen op. De benaming van “vet bevriezen” vind ik daarom niet geheel op de juiste plek. Het zit namelijk zo: Met verschillende apparaten wordt de huid koud gemaakt vanaf de buitenkant. De huid wordt langzaam kouder, waardoor de daaronder liggende vetcellen kouder worden. Helaas voor de vetcellen kunnen ze niet tegen de kou, waardoor ze gaan krimpen. Wanneer de cellen dusdanig lang blijven krimpen, komt er een moment dat ze gaan knappen. KNAP, weer een vetcel weg. De geknapte vetcellen zullen daarna tussen de nog werkende vetcellen zitten. Deze geknapte vetcellen zullen na de behandeling door het lichaam natuurlijk worden afgevoerd worden. Wat je uiteindelijk dus gewoon uit plast. En zo werkt dus vet bevriezen.

Je lichaam heeft miljoenen vetcellen, onderverdeeld in verschillende lagen. De buitenste hardnekkige laag, net onder de huid, kan door het bevriezen bereikt worden. Het vetweefsel is het meest gevoelig voor kou dan ander lichaamsweefsel. Lichaamsweefsel is onder te verdelen in 4 soorten: dekweefsel, bindweefsel(waaronder onderander vetweefsel valt), spierweefsel en zenuwweefsel. Organen van het lichaam zijn uit verschillende combinaties van deze vier weefsels samengesteld. Het kristalliseren van vetweefsel is bij 4ºC, dit is dus het “KNAP” moment. Het vet bevriezen gebeurd altijd vanaf de huid, waardoor de afstand naar de organen groter is dan de naar de vetcellen. Doordat vetcellen in lagen te verdelen zijn, bevries je ook alleen de buitenste vetlaag. De laag die het dichtst bij de organen zit worden niet bereikt. Deze zijn alleen goed te bereiken door te bewegen. Daartegen over staat dat de buitenste laag niet direct wordt verbrandt tijdens het bewegen, waardoor deze moeilijk weg te krijgen zijn. Met vet bevriezen kun je dus snel deze vetcellen kwijtraken. Organen worden dus niet door de kou aangetast, waardoor de behandelingen veilig zijn verklaard.

Is vet bevriezen voor iedereen mogelijk?

Uit verschillende verhalen van specialisten en onderzoek is gebleken dat vet bevriezen niet voor iedereen geschikt is. Voor iedereen is het natuurlijk wel mogelijk om lichaamsvet te verwijderen. Vet bevriezen wordt in het vakgebied ook wel Cryotherapy of Cryolipolyse genoemd. Deze behandelingen bereiken het beste resultaat bij mensen die op gewicht zijn en blijven. Bij mensen met veel overgewicht, obesitas of mensen die veel schommelen met het gewicht niet geschikt. Voor deze doelgroep is liposuctie een veel beter alternatief.

Zoals eerder is gemeld bestaat het menselijk lichaamsvet uit verschillende lagen. De binnenste en buitenste vetlaag. De binnenste is de laag die zich om de organen bevindt. De buitenste is de laag die zich net onder de huid bevindt. Met goede beweging en gezond eten is de binnenste vetlaag goed aan te pakken. De buitenste laag, is een vetlaag wat amper doorbloed wordt. Het is erg moeilijk om deze vetlaag door sporten en gezond eten doen te verdwijnen. Het is op den duur natuurlijk wel mogelijk, maar dat vergt natuurlijk wel inzet en doorzettingsvermogen. Vet bevriezen is voor deze mensen die dus snel van de buitenste vetlaag afwillen een uitkomst.

Voor wie is vet bevriezen niet geschikt?

Het is dus duidelijk dat vet bevriezen niet voor iedereen geschikt is. Bij flink overgewicht/obesitas zijn vetcellen al 70 keer in omvang toegenomen. Het knappen van deze vetcellen gaat gewoon niet meer tijdens een behandeling met vet bevriezing. Dit komt omdat de vetcel niet meer goed afgekoeld kan worden. Het kristalliseren van de vetcel lukt dus niet meer.

Cryolipolyse is niet geschikt voor mensen met:

 • Hartkwalen;
 • Zwangerschap;
 • Epilepsie;
 • Huidaandoening;
 • Ontstekingen;
 • BMI boven de 30
 • Obesitas;
 • Veel schommelingen in gewicht;
 • Ernstige ziekte;

Let op: Cryolpolyse is niet geschikt voor het verliezen van gewicht. Ook om grote probleemzones aan te pakken is cryolipolyse niet de juiste manier om dit aan te pakken. Voor mensen onder de 18 wordt het afgeraden om cryotherapie uit te voeren. Dit komt omdat vetcellen tot ongeveer de 18e levensjaar wordt aangemaakt. Het is daarom niet handig om voor deze periode al cryolipolyse uit te voeren.

Behandelingen van vet bevriezen

Met vet bevriezen kan er op vele plaatsen vet weggehaald worden. Het werkt eigenlijk het beste waar het vet zacht is. De buik is daarmee het beste voorbeeld. De zwembandjes op de buik kan je vaak al snel vastpakken. Je voelt dat het vet “zacht” is, waardoor deze zone erg goed te behandelen is met cryotherapie. De zones die allemaal met vet bevriezen mogelijk zijn, zijn de:

 • Buik;
 • Lovehandles;
 • Taille;
 • Zwembandjes;
 • Billen;
 • Zadeltassen;
 • Benen;
 • Bovenarmen;
 • Onderkin;
 • Rug;
 • Heupen;

Let op: Na de behandeling moet er veel water worden gedronken. Dit zorgt ervoor dat de afvoer van de vetcellen worden bevorderd. Het water zorgt er namelijk voor dat de geknapte vetcellen snel afgevoerd kunnen worden, waardoor het lichaam weer vrij is van de “dode” cellen en weer opnieuw behandeld kan worden.

Resultaten na een behandeling

De resultaten van vet bevries behandelingen zijn er meestal direct. Dit komt omdat de omvang van de vetcellen is afgenomen. Om een eerlijk beeld te tonen is het handig om niet direct na de behandeling al te gaan meten. Doordat de cellen nog koud zijn, zullen deze nog gekrompen zijn. Wanneer de “normale” temperatuur weer terug is, zal er een eerlijker resultaat zijn. Dit komt omdat de niet geknapte vetcellen weer naar eigen omvang groeien. Het beste resultaat van de behandeling is 2 weken na de behandeling. De geknapte vetcellen zullen dan uit het lichaam zijn afgevoerd, waardoor het verschil echt werkelijkheid is geworden. Met de CryoStar wordt er vooraf en achteraf verwarmd, om de vetcellen naar het oppervlakte te brengen en vervolgens de afvoer van de kapotte vetcellen naar de lymfeknopen te masseren, om de afvoer te stimuleren. Onderzoek heeft bepaald dat de resultaten van warm-koud-warm cryotherapie (contrast cryolipolysis) in vergelijking met alleen koude-cryotherapie (conventional cryolipolysis) betere resultaten levert.

Komt vet weer terug na een behandeling?

Als vet eenmaal verwijderd is, is het ook echt weg. De afgebroken vetcellen door de behandeling komen dus niet meer terug. Het is wel verstandig om gewoon gezond te blijven leven. Vetcellen kunnen namelijk wel weer groeien/uitzetten en bij een te grote omvang weer gaan delen. Het is daarom belangrijk bij cryotherapie dat het lichaamsgewicht stabiel is. Vetcellen zullen dan niet meer terugkeren, waardoor je mooi van je overtollige vetjes af kunt raken.

Wordt mijn huid slap na een behandeling?

Bij veel machines die vet bevriezen moet je meerdere keren terug komen om het perfecte resultaat te behalen. De duur van een behandeling op een zone is vaak niet heel lang. Dit komt omdat er maar een klein laagje vet wordt verwijderd. De huid is van zichzelf elastisch, waardoor je na iedere behandeling geen slappe huid krijgt. De huid herstelt zich in de tijd tot de volgende behandeling. Meestal na enkele weken kan de volgende behandeling weer worden uitgevoerd. De huid gaat er dan weer hetzelfde mee om als bij de eerste behandeling, waardoor de huid niet slap zal gaan worden.

Methodes van vet verwijderen

Door mijn eigen ervaring met verschillende methodes van vet verwijderen heb ik een top 6 gemaakt. Daarmee heb ik verschillende punten met elkaar vergeleken. Zo heb ik gekeken naar de behandeling zelf, prijs, bijwerkingen, risico’s en het resultaat in een tabel weergegeven. Waarschijnlijk zullen enkele methodes je wel bekend voorkomen.

Top 6 Methodes van vet verwijderen

Top 5 Behandeling Prijzen Geschikt voor Bijwerkingen en risico’s Resultaat
1 CryoStar (Cryolipolyse) € 120 per behandeling. 5 behandelingen nodig. Kleine oppervlakte Zo goed als pijnloos en geen bijwerkingen. Goede resultaten.
2 Cryo21 (Cryolipolyse) € 100,- per behandeling. 6 behandelingen nodig. Kleine oppervlakte Zo goed als pijnloos en geen bijwerkingen. Goede resultaten.
3 Coolsculpting (Cryolipolyse) € 595,- per behandeling. 4 behandelingen nodig. Kleine oppervlakte Behandeling kan pijn doen. Tot 6 weken na de behandeling kan de huid strak, gevoelig en beurs aanvoelen Goede resultaten.
4 Cavitatie – Ultra sound € 100,- per behandeling. 10 behandelingen nodig Kleine oppervlakte Blauwe plekken, spierpijn Wisselende resultaten.
5 Liposuctie (operatie) Tussen € 1250 en € 2300 Grote oppervlakte Kans op ernstige complicaties aanwezig. Tot 6 maanden hersteltijd Goede resultaten bij grote oppervlakte
6 Lipolyse (inspuitingen) Sinds 2011 verboden Kleine oppervlakte Kans op ernstige complicaties aanwezig. Maanden hersteltijd. Wisselende resultaten

Voor mij komt de CryoStar er in 2019 het beste uit voor een behandeling. De manuele behandeling is zo goed als pijnloos en het resultaat prachtig. De behandelwijze van Cryo21 en CryoStar spreken mij meer aan dan het cryo-zuigsysteem zoals Coolsculpting. Niet voor niets is CryoStar in de Verenigde Staten sinds vorig jaar een grote concurrent geworden van het wereldwijd bekende Coolsculpting. In tegen stelling tot Coolsculpting betaal je alleen flink minder. Als ik een methode moet aanraden dan ga ik voor manueel, zoals de Cryo21 en CryoStar. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je gesteldheid is. Bij bepaalde doelgroepen zal cryolipolyse niet goed werken, waardoor Liposuctie beter is. Het is het beste als je je gewoon van te voren goed laat inlichten bij de instellingen waar u behandeld wilt worden. U kunt natuurlijk altijd zelf een gesprek aangaan met de behandelaars van verschillende methodes.

Ervaring met vet bevriezen

Mijn ervaring met vet bevriezen is erg positief. Toch krijg ik nog redelijk vaak negatieve reacties op waarom ik dit gedaan heb. Dit komt mede omdat het misschien nog een beetje taboe is in Nederland.” Je moet gewoon niet zo veel snoepen en gewoon veel bewegen. Die vetjes raak je dan vanzelf wel kwijt.” Hoor ik vaak. Dit heeft mij niet tegengehouden om de behandelingen stop te zetten. Ik beweeg zelf erg veel en let ook goed op mijn eten. Voor mij was het gewoon erg lastig om de laatste vetrolletjes kwijt te raken, waardoor dit voor mij de perfecte oplossing was. Doe ermee wat je ermee wilt doen, maar voor mij was dit echt is waar ik heel blij op kan terugkijken.

Plaatselijk vet verbranden bestaat niet

Mij werd altijd gezegd dat plaatselijk vet verbranden door middel van sport niet mogelijk is. Het probleem bij mij was dat ik best een slanke lange dame ben, maar al het vet op mijn buik ging zitten. Als ik veel ging sporten werd ik nog dunner dan dat ik eigenlijk al was, dus dat wou ik niet. Toch had ik wel een klein buikje wat me wel een stoorde. Ik heb eerder een gehele kuur bij Cryo21 gehad en zijn er toch wel 9 centimeter omtrek bij mijn buik afgegaan. Mijn resultaat en ervaring bij de CryoStar is beter, maar heb hier net zoals Coolsulpting, geen hele kuur gedaan. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet, maar plaatselijk vet verwijderen wel! Ik ben dus zeer tevreden over hoe ik uiteindelijk toch van mijn buikje af kon komen, zonder overal af te vallen.